Vacatures

Onderneming starten

Voor jezelf beginnen doe je niet alleen

Jij hebt het goede idee, je bent er goed in je werk en het is beter dan wat je baas doet. Bovendien... de markt zit op jouw idee te wachten. Dus waar wacht jij dan nog op? Start je eigen onderneming! Maar doe het niet alleen. Om je enthousiaste plan in goede banen te leiden, is het aan te bevelen om je goed te laten adviseren door mensen die de wetten, regels en de mores kennen van het ondernemen.

Laten we eerlijk zijn: ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Want het hebben van een briljant idee is mooi, maar niet voldoende. Je moet bereid zijn om meer uren te maken dan de ‘gewone’ medewerker en je moet tegen een stootje kunnen. Want de vele regels en wetten kunnen je als ondernemers aardig bezighouden. En dat is nou net dat ‘bedrijfsonderdeel’ dat bij de meeste ondernemers niet bovenaan het favorietenlijstje staat.

Tijd en flexibiliteit

Het starten van een onderneming kost tijd. Vanaf het goede idee tot aan de start van je onderneming ben je al snel een paar maanden verder. En na de start ben je bovenop de 40 uur van een normale werkweek voortdurend bezig met de handel en wandel eromheen. Daarin moet je flexibel zijn. En jij niet alleen. Ook je sociale omgeving moet erop voorbereid zijn dat veel met je onderneming bezig bent. Daarnaast moet je als ondernemer over een aantal competenties beschikken, zoals:

  • een goede kennis van je branche;
  • visie;
  • flexibiliteit; je moet verandering teweeg kunnen brengen en veranderingen aankunnen, omdat de markt ook verandert.

Vragen

Er zijn veel vragen die je moet beantwoorden voordat je de knoop definitief doorhakt. Bijvoorbeeld:

  • Welke ondernemingsvorm kies ik?
  • Hoe stel ik een ondernemingsplan op?
  • Waar moet ik me laten inschrijven?
  • Neem ik personeel in dienst?
  • Met welke belastingsoorten krijg ik te maken?
  • Waarvoor en bij wie moet ik me verzekeren??
  • Hoeveel geld kan of moet ik lenen?
  • Hoe zet ik een administratie op?
  • Wat moet er op een factuur staan?

Financiën

En dan is er nog het financiële vraagstuk. Het komt maar zelden voor dat mensen voldoende financiële middelen hebben om zaken direct goed of groots aan te pakken. Daar heb je meestal de steun van een bank bij nodig. En daar horen daar horen prognoses en liquiditeitsbegrotingen bij. Als ondernemer in spé wordt je gedwongen om na te denken over alle facetten van het ondernemerschap. Wat moet er per maand binnenkomen en wat zijn mijn (financiële) verplichtingen? Welke overeenkomsten sluit ik allemaal, en met wie?

Onafhankelijk adviseur

Je kunt bij een investeerder maar één keer een goede indruk maken met je goede idee. Bovendien wil een financier weten hoe en wanneer ie zijn investering terugziet. Weet dat je zo’n gesprek ook samen met je adviseur kunt doen. Hij kan zelfs het eerste contact leggen. Bovendien weet hij als geen ander welke type ondernemer of branche bij welke investeerder past. Overigens zijn er ook andere financieringsmogelijkheden, zoals crowdfunding, informal investors, subsidies en wie weet... durfkapitaal in de familie. Een adviseur onderzoekt alle mogelijkheden. Het geeft je zekerheid over de financiële haalbaarheid van je onderneming.

Nuttige investering

Het loont dus echt om een adviseur in de arm te nemen. Het scheelt je tijd, geld en een boel rompslomp. Die adviseur kan bijvoorbeeld je accountant zijn. Oriënteer je ook op welke expertise in welke bedrijfstak je adviseur heeft. Maar het allerbelangrijkste in de samenwerking is dat je wederzijds vertrouwen in elkaar hebt. Een eerste adviesgesprek is daarom ook altijd oriënterend. En voor je het weet ben jij de baas!